Tuesday, July 11, 2017

RESEPI ASAM PEDAS IKAN MERAH


BAHAN-BAHAN:
·   5 keping ikan merah
·   10 biji kacang bendi - potong bahagian tampuk dan ekor
·   1 batang serai – dititik
·   1 kuntum bunga kantan - belah 4
·   2 keping asam gelugur
·   2 cawan air
·    Minyak
·    garam / gula / perasa pilihan


BAHAN TUMBUK / KISAR:
·    30 biji cili kering
·    3 ulas bawang putih
·    5 biji bawang merah
·    2cm halia
·    5cm kunyit hidup
·    sedikit belacan


CARA MASAK
1.   Panaskan minyak secukupnya. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.

2.   Masukkan serai, bunga kantan, asam gelugur dan air. Biarkan mendidih.

3.  Masukkan ikan merah dan biarkan masak selama 5-7 minit - jangan masak terlalu lama sebab isi ikan merah lembut

4.   Masukkan kacang bendi dan biarkan seketika sehingga kacang bendi berubah warna.

5.   Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.

No comments:

Post a Comment