BAHAN-BAHAN
· 1 ekor Ikan Siakap – di bersih
dan kelar sedikit
· 2 inci halia – di hiris halus
· 3 biji bawang merah – di hiris
halus
· 2 ulas bawang putih – di hiris
halus
· 10 biji cili padi – dipotong
atau di titik
· daun ketumbar (dihiris)
· daun bawang
· 1/2 batang lobak merah – di
hiris memanjang
· 2-5 cendawan shitake – di hiris
halus
· 1 biji air limau nipis
· 2 sudu besar Sos Tiram
· 2 sudu besar Kicap Cair
· 1 sudu kecil Gula
· 4 sudu besar Air
CARA PENYEDIAAANNYA
1)
Bersihkan ikan dan letak ikan di atas pingan bujur
2) Masukan semua bahan lain mangkuk dan gaul hingga rata.
3) Tuang di atas permukaan ikan dan kukus selama 20-25 minit
4) Siap untuk di hidang hias dengan daun bawang dan cili merah
No comments:
Post a Comment