TIPS
UNTUK MELEMBUTKAN DAGING
Gunakan garam laut dan taburkan atas daging sebelum memasak atau bakar.Daging akan
menyerap garam yang kita tabur tadi. Garam sebagai pemecah protein akan
meningkatkan tekstur daging.
Teh seperti kita tahu mengandungi tannin yang
merupakan penawar semulajadi. Buat teh pekat dan masukan daing tadi kedalam the
untuk melembutkannya.cuci dan proses daging untuk dimasak.
Kandungan asid dalam cuka dan jus sitrus akan
melembutkan otot daging dan akan menmabha rasa dalam daging tersebut.
Tomato mengandungi asid yang berupaya untuk
melembutkan daging. Ramai menggenukan sos Tomato semasa aktiviti berbeku.
Minuman bergas Cola merupakan cara lain untuk
melembutkan daging. Letakkan daging anda
pilih dalam minuman Cola sekurangnya 30 minit atau lebih dan bergantung kepada
kuantiti daging yang akan digunakan.
Halia mengandungi enzim proteolitik yang secara
semulajadi merosakkan protein. Gunakan halia untuk melembutkan daging dengan
menggaulkan daging dengan halia.
Kopi mempunyai kafin yang boleh melembutkan
daging.Rendam daging agak lama untuk menjadikan ia lembut dan boleh di proses
masak. Sesuai untuk buat stik
Ini mempunyai keasidan dan juga barangan tenusu
dengan kandungan kalsium yang mengaktifkan enzim dalam daging yang juga
membantu memecah protein.
JERUK,
NENAS DAN BETIK
Ini mengandungi enzim sayur-sayuran yang membubarkan
protein dan tisu penghubung. Sapukan mash atau kepingan buah pada potongan
daging yang nipis, dan biarkan selama beberapa jam.
No comments:
Post a Comment