PETUA MENGEKALKAN KESEGARAN SAYUR DAN BUAHAN
Sayur adalah
makanan jenis tidak tahan lama dan cepat rosak. Untuk mengekalkan kesegaran
sayur beberapa cara dan petua saya berikan pada anda untuk mengekalkan
kesegaran sayur agar tahan lama. Sesetengah buah-buahan dan sayuran
menghasilkan gas yang dipanggil etilena ketika mereka masak. Gas ini boleh
dimakan secara matang untuk makanan yang sensitif terhadapnya, oleh itu
menyimpan makanan yang menghasilkan etilena dari makanan sensitif etilena.
Sebagai contoh, pisang, kiwi, mangga,
nektar, pir, plum dan tomato harus disimpan di tempat yang berbeza dari buah
apel, brokoli, sayur-sayuran berdaun dan tembikai.
1.
Rendam sayur dengan air yang
dicampur dengan cuka selama beberapa minit. Toskan dan simpan. Cuka akan
mengembalikan kesegaran sayur dan menghilangkan kotoran pada sayur juga.
2.
Keringkan sayur menggunakan tisu
dapur biar kering dan bungkus menggunakan surat khabar. Letak dalam peti ais
3.
Letak sedikit garam pada sayur
agar tahan lebih lama.Sedikit sahaja ye
4.
Jangan buang atau potong akar
sayur
5.
Simpan kentang, bawang, dan tomato
di tempat yang sejuk, kering, tetapi tidak di dalam peti sejuk.
6.
Simpan salad sayur-sayuran dan
herba segar dalam beg yang dipenuhi dengan udara yang sedikit dan dimeterai
dengan ketat.
7.
Buah-buahan jeruk seperti limau,
limau nipis, lemon akan dilakukan dengan baik sehingga satu minggu di tempat
yang sejuk dan gelap, jauh dari cahaya matahari , tetapi anda boleh memanjangkan
tempoh hayat buahan dan sayuran ini mereka dengan menyimpannya di dalam peti ais dengan
meletakan di dalam bekas yang berlubang.
8.
Sayuran lain seperti wortel,
salad, dan brokoli cepat rosak oleh itu sebaik sahaja sayurn ini tersedia, letakkannya
segera dalam beg plastik yang berasingan dan letak di dalam peti ais anda
(pastikan ia kering kerana kelembapan mempercepatkan pembiakan bakteria yang
menyebabkan sayuran cepat rosak) .
9.
Potong kepala buah nanas anda dan
letakkan nanas anda secara terbalik. Ini membantu mengagihkan semula gula yang
tenggelam ke bawah semasa penghantaran dan juga membantu ia menyimpan lebih
lama.
10.
Jika anda ingin mencuci dan
potong buah-buahan dan sayuran anda maka, simpannya dalam bekas kaca yang
dilapis dalam tuala kertas. Ia akan mengekalkan kelembapan buahan tersebut.
No comments:
Post a Comment