BAHAN BAHAN
- 1 ekor ayam muda, bagi menjadi 4 bahagian
- 1 buah limau nipis,perah jusnya
- 300 ml air kelapa muda
- 5 ulas bawang putih, haluskan
- 5 butir kemiri, haluskan
- 2 lembar daun salam
- 1 sudu garam
- Minyak masak secukupnya
BAHAN SAMBAL:
- 100 Gram Cili Merah
- 3 biji Api/padi merah
- 1 buah tomato segar
- 3 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- ½ sudu garam
- ½ Belacan
- 1 sudu gula
CARA MEMBUAT
- Lumur ayam dengan air limau nipis
- Tambahkan bawang putih, ketumbsr dan garam. Campurkan sama rata , peram dalam 30 minit
- Rebus ayam dalam air kelapa, tambahkan daun salam. Masak dengan api kecil daN adunkan hingga ayam empuk, dan kuah agak kering.
- Panaskan minyak masak, goreng ayam hingga kekuningan. Angkat
- Sambal: Panaskan sedikit minyak, masak cili merah, bawang putih, bawang merah sehingga mengeluarkan bau harum.
- Haluskan semua bahan. Masak kembali dan tambahkan garam, gula merah dan air
- Rebusan ayam. Campurkan sama rata dan masak sambal hingga kental
- Hidangkan ayam goreng dan sambal, dilengkapi dengan hiasan
No comments:
Post a Comment