Wednesday, July 12, 2017

RESEPI AYAM PENYET SEDAP

BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ayam muda, bagi menjadi 4 bahagian
  • 1 buah limau nipis,perah jusnya
  • 300 ml air kelapa muda
  • 5 ulas bawang putih, haluskan
  • 5 butir kemiri, haluskan
  • 2 lembar daun salam
  • 1 sudu garam
  • Minyak masak secukupnya


BAHAN SAMBAL:

  • 100 Gram Cili Merah
  • 3 biji Api/padi merah
  • 1 buah tomato segar
  • 3 ulas bawang putih
  • 4 ulas bawang merah
  • ½ sudu garam
  • ½ Belacan
  • 1 sudu gula

 

CARA MEMBUAT

  • Lumur ayam dengan air limau nipis
  • Tambahkan bawang putih, ketumbsr  dan garam. Campurkan sama rata , peram dalam 30 minit
  • Rebus ayam dalam air kelapa, tambahkan daun salam. Masak dengan api kecil daN adunkan hingga ayam empuk, dan kuah agak kering.
  • Panaskan minyak masak, goreng ayam hingga kekuningan. Angkat
  • Sambal: Panaskan sedikit minyak, masak cili merah, bawang putih, bawang merah sehingga mengeluarkan bau harum.
  • Haluskan semua bahan. Masak kembali dan tambahkan garam, gula merah dan air
  • Rebusan ayam. Campurkan sama rata  dan masak sambal hingga kental
  • Hidangkan ayam goreng dan sambal, dilengkapi dengan hiasan

No comments:

Post a Comment