Ayam pansuh (atau
Manok pansoh) merupakan satu cara masakan biasa di kalangan rakyat di Boneo
(Sarawak, Malaysia dan Kalimantan Barat, Indonesia). Ayam pansuh merupakan
hidangan yang disediakan oleh daging ayam masak di dalam buluh dan dipenuhi
dengan air (yang kemudiannya akan sup), perasa dan ditutup dengan daun ubi kayu
(kemudian boleh dimakan bersama-sama dengan ayam dimasak). Asal-usul ayam
pansuh tidak diketahui, tetapi kaum Iban dan Bidayuh (orang Sarawak) sentiasa
menyediakan hidangan ini pada mana-mana hari perayaan, terutama Gawai Dayak
(perayaan untuk akhir penuaian). Ayam pansuh merupakan hidangan biasa
dikalangan penduduk Sarawak, Malaysia dan Kalimantan Barat, Indonesia.
RESEPI
AYAM PANSUH SARAWAK
BAHAN-BAHAN
Seruas buluh lemang
1/2 ekor ayam yg
telah dipotong
3- 4 ulas
bawang putih
2- 3 biji
bawang merah
5 ulas Bwg Putih
Bunga kantan
secukupnya
Garam dan sedikit
serbuk perasa
Secekal pucuk ubi
diramas.
Air biasa
PROSES PENYEDIAAN
Sediakan bara api
(Seperti membakar lemang)
Bersihkan buluh
Bawang putih dan
bawang merah ditumbuk lumat
Bersihkan ayam .
Gaul ayam dengan cili besar, bawang putih, bawang merah, garam, serbuk
perasa dan Bunga kantan
Gaulkan dengan
garamnya / perasa secukup rasa. Kemudian
masukkan ayam yang telah digaul tadi ke dalam buluh.
Jangan hentak buluh
dan masukkan sedikit air Tutup muncung buluh dengan pucuk ubi.
Bakarlah di atas bara
api lebih kurang setengah jam. Bila
asap didihan keluar dari penutup buluh maka pansuh telah masak.
No comments:
Post a Comment