Sunday, October 01, 2017

RESEPI AYAM PANSUH SARAWAK

Ayam pansuh (atau Manok pansoh) merupakan satu cara masakan biasa di kalangan rakyat di Boneo (Sarawak, Malaysia dan Kalimantan Barat, Indonesia). Ayam pansuh merupakan hidangan yang disediakan oleh daging ayam masak di dalam buluh dan dipenuhi dengan air (yang kemudiannya akan sup), perasa dan ditutup dengan daun ubi kayu (kemudian boleh dimakan bersama-sama dengan ayam dimasak). Asal-usul ayam pansuh tidak diketahui, tetapi kaum Iban dan Bidayuh (orang Sarawak) sentiasa menyediakan hidangan ini pada mana-mana hari perayaan, terutama Gawai Dayak (perayaan untuk akhir penuaian). Ayam pansuh merupakan hidangan biasa dikalangan penduduk Sarawak, Malaysia dan Kalimantan Barat, Indonesia.

RESEPI AYAM PANSUH SARAWAK

BAHAN-BAHAN
Seruas buluh lemang
1/2 ekor ayam yg telah dipotong
3- 4  ulas bawang putih
2- 3  biji bawang merah
5 ulas Bwg Putih
Bunga kantan secukupnya
Garam dan sedikit serbuk perasa
Secekal pucuk ubi diramas.
Air biasa

PROSES PENYEDIAAN
Sediakan bara api (Seperti membakar lemang)

Bersihkan buluh

Bawang putih dan bawang merah ditumbuk lumat

Bersihkan ayam. Gaul ayam dengan cili besar, bawang putih, bawang merah, garam, serbuk perasa dan Bunga kantan

Gaulkan dengan garamnya / perasa secukup rasa. Kemudian masukkan ayam yang telah digaul tadi ke dalam buluh.
Jangan hentak buluh dan masukkan sedikit air Tutup muncung buluh dengan pucuk ubi.

Bakarlah di atas bara api lebih kurang setengah jam.Bila asap didihan keluar dari penutup buluh maka pansuh telah masak.

Siap untuk dihidang dan makan bersama nasi panas

No comments:

Post a Comment