Umai merupakan
makanan tradisi kaum Melanau yang berada di Sarawak terutamanya golongan
nelayan. Pada dasarnya, umai merupakan juadah yang terdiri daripada hirisan
ikan mentah yang dicampur dengan bawang, cili, garam dan perahan air limau.
Pada tahun 2012, umai sepanjang
170.3 meter yang disediakan ketika karnival "Masihkah Kau Ingat"
berlangsung di Dalat telah
diisytiharkan sebagai "umai terpanjang
RESEPI
UMAI SARAWAK
BAHAN-BAHAN
100 gram isi ikan.
Cadangan isi ikan tenggiri
1 inci halia
Cili merah+cili
padi(buh ikut tahap kepedasan masing2-pedas lagi best
2 ulas bawang
merah-hiris
6 biji limau
kasturi(atau secukupnya)
Garam dan perasa/gula
secukupnya
1 ulas Bawang Besar
potong bulat
Tomato jika perlu
PROSES PENYEDIAAN
Cili dan halia
ditumbuk agak lumat. Kalau nak lebihkan halia pun boleh,tinggalkan sedikit
untuk dihiris halus.
Gaul semua bahan
bersama ikan. Biarkan seketika sehingga ikan mengeluarkan jusnya dan bertukar
berwarna putih. Sedia untuk dihidangkan bersama sagu atau nasi.
Tambahkan hirisan
cili dan perah limau kasturi untuk rasa yang lebih enak.
No comments:
Post a Comment