Sunday, October 01, 2017

RESEPI RENDANG LOKAN

Rendang adalah masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat Melayu,bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya. Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Selain daging, lokan dan beberapa jenis hasil laut boleh dimasak rending.
BAHAN BAHAN
  • 3  kilo lokan . Dikupas atau paling senang rendam dalam air dan ambil isi
  • 3  biji bawang besar 
  • 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
  • Santan
  • Asam keping
  • Sedikit gula
  • garam secukup rasa

BAHAN DIKISAR
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar cili
  • 4-5  sudu besar cili kering
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 5 hiris halia
  • 1 batang serai

PROSES PENYEDIAAN
  • Lokan, dikopek dan diambil isi dan airnya. Tumiskan bahan bahan yang dikisar
  • Masukkan lokan ,  garam ,  gula dan  Kacau sebentar
  • Masukkan santan bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris  asam keping  serai daun kunyit.
  • Kacau hingga kering dan pecah minyak. Siap dihidang dengan nasi 
  • Selamat mencuba



No comments:

Post a Comment