Ketam adalah
krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI KETAM GORENG HALIA
BAHAN-BAHAN
4 lbs ketam
1 1/2 sudu sos tiram
1/2 sudu teh minyak
bijan
1 sudu garam
1/2 sudu teh tanah
lada hitam
2 sudu teh gula
1 sudu besar jagung
1/2 cawan air
1 cawan daun bawang
dicincang
2 hingga 3 sudu besar
halia, cincang
2 sudu bawang putih,
cincang
3 cawan minyak masak
PROSES PENYEDIAAN
Dalam satu mangkuk, gabungkan sos tiram, minyak bijan,
garam, lada hitam tanah, gula, bawang putih, tepung jagung, dan air. Campurkan
dengan baik kemudian diketepikan.
Tuangkan minyak masak dalam kuali sehingga panas dan masukan ketam ke
dalam kuali biar masak sehingga 3 minit.
Keluarkan dari kuali dan letakkan di dalam bekas dan biarkan seberapa minit untuk memastikan minyak masak keluar daribadan ketam.
Pada kuali yang sama, keluarkan minyak masak dan hanya tinggalkan kira
kira 2 sudu sahaja minyak masak dalam kuali.
Masukkan ketam goreng dan tuangkan campuran sos (bahan campuran dalam nombor
1). Kacau dan masak beberapa minit.
Makanan siap untuk
dihidangkan
No comments:
Post a Comment