Sunday, October 01, 2017

RESEPI KETAM GORENG HALIA

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m


RESEPI KETAM GORENG  HALIA

BAHAN-BAHAN
4 lbs ketam
1 1/2 sudu sos tiram
1/2 sudu teh minyak bijan
1 sudu garam
1/2 sudu teh tanah lada hitam
2 sudu teh gula
1 sudu besar jagung
1/2 cawan air
1 cawan daun bawang dicincang
2 hingga 3 sudu besar halia, cincang
2 sudu bawang putih, cincang
3 cawan minyak masak

PROSES PENYEDIAAN
Dalam satu mangkuk, gabungkan sos tiram, minyak bijan, garam, lada hitam tanah, gula, bawang putih, tepung jagung, dan air. Campurkan dengan baik kemudian diketepikan.

Tuangkan minyak masak dalam kuali  sehingga panas dan masukan ketam ke dalam  kuali biar masak sehingga 3 minit.

Keluarkan dari kuali dan letakkan di dalam bekas  dan biarkan seberapa minit untuk memastikan minyak masak keluar daribadan ketam.

Pada kuali yang sama, keluarkan minyak masak  dan hanya tinggalkan kira kira 2 sudu sahaja minyak masak dalam kuali.

Masukkan ketam goreng dan tuangkan campuran sos (bahan campuran dalam nombor 1). Kacau dan masak beberapa minit.

Makanan siap untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment