Sunday, October 01, 2017

RESEPI SIPUT SEDUT MASAK LEMAK

Siput sedut atau juga dikenali sebagai belitun, siput mata merah merupakan sejenis Kerang-kerangan siput air tawar yang boleh di makan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. Nama sainsnya adalah Cerithidea obtusa. Kajian tentang kehidupan siput sedut sedang di jalankan di Malaysia untuk mengenal pasti ekosistem habitat nya. Siput sedut telah menjadi sumber makanan rakyat di sini sejak berzaman lagi. Khazanah bumi alam semula jadi ini amat memerlukan perhatian manusia agar tidak pupus di telan masa.

BAHAN BAHAN
  • 600gram - 1 kg siput sedut segar
  • 4- 5 ulas bawang merah ~ kisar halus
  • 3 ulas bawang putih – Tumbuk atau blend
  • 2 inci  kunyit hidup – Tumbuk atau blend
  • 2 inci halia – Tumbuk atau blend
  • 10  biji cili padi atau lebih – Tumbuk atau blend
  • 2 batang serai -  di titik
  • 500 ml santan segar

PROSES SIPUT SEDUT
  • Siput sedut di berus hingga bersih
  • Rendam sebentar dalam air garam untuk membuang kotoran   
  • Potong bahagian ekornya
  • Cuci bersih dan toskan

PROSES MASAK
  • Panaskan minyak, tumis bahan yang di kisar hingga harum
  • Masukkan santan, serai dan siputKacau perlahan atas api sederhana hingga masak
  • Perasakan dengan garam Masak hingga kuah sedikit pekat
  • Sedia di hidangkan bersama nasi hangat


No comments:

Post a Comment