o 3 cawan nasi bijirin panjang
o Kg daging lembu atau kambing
o 4 biji bawang merah
o setengah cawan kacang kupas yang dikupas
o campuran mentega dan minyak
o Oudines daripada kayu manis.
CARA PENYEDIAAN
Basuh beras dan rendam dalam air mendidih dengan garam.
Potong bawang dan goreng dalam minyak sehingga betukar warna.
Potong daging itu ke dalam kepingan dan tambah bawang dan gorengkan
kedua-duanya bersama-sama sehingga warna daging berubah. Masukkan kacang goreng
dan goreng selama beberapa minit di atas api sederhana.
Masukkan air yang secukupnya, tambah garam dan kayu manis. Masak
sehingga daging empuk dan lembut.
Bersihkan beras dan masukan kedalam periuk. Kemudian tuangkan daging,
tambah setengah sudu teh lada putih. Tambahkan air yang mencukupi untuk
menenggelamkan nasi, tutup periuk dan letakkan terlebih dahulu di atas api yang
kuat. Kemudian gunakan api yang kecil dan masak sehingga semua air diserap dan
dimasak dengan baik.
Makanan siap untuk dihidangkan. Campur dan hias bersama kacang. Siap
untuk dimakan
No comments:
Post a Comment