Sunday, October 01, 2017

RESEPI MAKANAN ARAB NASI KASEROL DENGAN KAYU MANIS DAN KACANG


BAHAN BAHAN UTAMA

o  3 cawan nasi bijirin panjang
o  Kg daging lembu atau kambing
o  4 biji bawang merah
o  setengah cawan kacang kupas yang dikupas
o  campuran mentega dan minyak
o  Oudines daripada kayu manis.

CARA PENYEDIAAN
Basuh beras dan rendam dalam air mendidih dengan garam.

Potong bawang dan goreng dalam minyak sehingga betukar warna.

Potong daging itu ke dalam kepingan dan tambah bawang dan gorengkan kedua-duanya bersama-sama sehingga warna daging berubah. Masukkan kacang goreng dan goreng selama beberapa minit di atas api sederhana.

Masukkan air yang secukupnya, tambah garam dan kayu manis. Masak sehingga daging empuk dan lembut.

Bersihkan beras dan masukan kedalam periuk. Kemudian tuangkan daging, tambah setengah sudu teh lada putih. Tambahkan air yang mencukupi untuk menenggelamkan nasi, tutup periuk dan letakkan terlebih dahulu di atas api yang kuat. Kemudian gunakan api yang kecil dan masak sehingga semua air diserap dan dimasak dengan baik.

Makanan siap untuk dihidangkan. Campur dan hias bersama kacang. Siap untuk dimakan


No comments:

Post a Comment