Sunday, October 01, 2017

RESEPI LOKAN MASAK KARI KERING

BAHAN-BAHAN
200 gram isi lokan segar
Rampah kari ikan
Daun kari
Garam
Gula
Air Asam Jawa
Minyak makan

BAHAN DI KISAR
Cili Giling / Chili Kering pun boleh
2 Bawang bomboydipotong bulat
3 - 4 Bawang putih
Cili padi / Cili Merah
2 cm halia

PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan isi lokan dan toskanKisarkan semua bahan yang dalam senarai perlu dikisar

Panaskan minyak dalam kuali, bila minyak sudah panas masukkan daun kari, bahan yang sudah dikisar.  

Bila sudah naik bau masukkan bancuhan rampah sebatikan sampai rampah masak masukkan lokan, air asam jawa, garam, gula dan bahan bahan penambah perisa. Biarkan masak hingga agak kering sedikit

Siap untuk dihidang bersama nasi panas


No comments:

Post a Comment