Ketam adalah
krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI KETAM MASAK CILI
2 keping ketam,
potong separuh
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan periuk
memasak dan tuangkan minyak masak
Tumis bawang putih,
halia, dan lada merah dihancurkan
Masukan ketam dan
masak selama 3 hingga 4 minit
Masukkan, sos tomato,
sos cili manis, sos ikan, dan minyak bijan kemudian campur dengan bahan-bahan
lain
Tuangkan ke dalam air
dan biarkan mendidih kemudian reneh selama 10 hingga 15 minit atau sehingga sos
menjadi tebal
Hiaskan dengan bawang
hijau di atas. Hidangkan
panas. Berkongsi dan Nikmati!
No comments:
Post a Comment