Sunday, October 01, 2017

RESEPI KETAM MASAK CILI

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m


RESEPI KETAM MASAK CILI
BAHAN-BAHAN
2 keping ketam, potong separuh
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar bawang putih, cincang
3 sudu besar halia, cincang
1 sudu besar lada merah atau 3 keping cili merah dihiris
2 sudu sos hoisin
½ cawan tomato atau sos tomato
¼ cawan sos cili manis
2 sudu sos ikan
½ sudu teh minyak bijan
¼ cawan air
3 sudu besar bawang hijau atau bawang merah, cincang salutan tipis

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan periuk memasak dan tuangkan minyak masak

Tumis bawang putih, halia, dan lada merah dihancurkan

Masukan ketam dan masak selama 3 hingga 4 minit

Masukkan, sos tomato, sos cili manis, sos ikan, dan minyak bijan kemudian campur dengan bahan-bahan lain

Tuangkan ke dalam air dan biarkan mendidih kemudian reneh selama 10 hingga 15 minit atau sehingga sos menjadi tebal


Hiaskan dengan bawang hijau di atasHidangkan panas. Berkongsi dan Nikmati!

No comments:

Post a Comment