BAHAN-BAHAN
6 keping ketam potong
separuh
8 keping kacang
panjang , potong 2 inci panjang
1cm Halia, cincang
6 ulas bawang putih,
dihancurkan atau cincang
1 biji bawang
sederhana
5 keping cili padi
1 keping telur
2 sudu besar
tepung jagung
¼ sos
tomato
1 cawan stok ayam
@Chicken broth
1 sudu sos soya
3 sudu
minyak masak
Garam dan lada
secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Gabungkan stok ayam,
kicap, sos tomato, dan tepung jagung dalam mangkuk. Campur semuanya dan gaul
hingga sebati.
Panaskan minyak dalam
kuali atau kuali besar. Setelah minyak menjadi panas, tumis bawang putih,
bawang, dan halia.
Setelah bawang
menjadi lembut, tambahkan cili Merah/Cili Padi dan kacang ular. Kacau rata di
dalam api selama 2 hingga 3 minit.
Masukan ketam.
Teruskan gaul selama 5 minit.
Masukan garam
dan lada hitam . Tuangkan campuran stok ayam dan kemudian tuangkan ke kuali.
Masak selama 1 minit.
Tuangkan telur yang
telah dipukul dan kacau selama 3 minit.
Pindahkan ke mangkuk/
pinggan hidangan. Hidangkan dengan nasi putih hangat.
Berkongsi
dan nikmati!
No comments:
Post a Comment