Sunday, October 01, 2017

RESEPI KETAM CILI DENGAN KACANG PANJANG

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM CILI DENGAN KACANG PANJANG
Gambar sekadar Hiasan


BAHAN-BAHAN
6 keping ketam potong separuh
8 keping kacang panjang , potong 2 inci panjang
1cm Halia, cincang
6 ulas bawang putih, dihancurkan atau cincang
1 biji bawang sederhana
5 keping cili padi
1 keping telur
 2 sudu besar tepung jagung
¼  sos  tomato
1 cawan stok ayam @Chicken broth
1 sudu sos soya
 3 sudu minyak masak
Garam dan lada secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Gabungkan stok ayam, kicap, sos tomato, dan tepung jagung dalam mangkuk. Campur semuanya dan gaul hingga sebati.

Panaskan minyak dalam kuali atau kuali besar. Setelah minyak menjadi panas, tumis bawang putih, bawang, dan halia.

Setelah bawang menjadi lembut, tambahkan cili Merah/Cili Padi dan kacang ular. Kacau rata di dalam api selama 2 hingga 3 minit.
Masukan  ketam. Teruskan gaul selama 5 minit.

Masukan  garam dan lada hitam . Tuangkan campuran stok ayam dan kemudian tuangkan ke kuali. Masak selama 1 minit.

Tuangkan telur yang telah dipukul dan kacau selama 3 minit.

Pindahkan ke mangkuk/ pinggan hidangan. Hidangkan dengan nasi putih hangat.

 Berkongsi dan nikmati!


No comments:

Post a Comment