Ramai penggemar
masakan udang asyik masak udang menggunakan resepi yang sama. Oleh itu saya
ingin kongsikan resepi yang saya rasa menjadi pembuka selera penggemar masakan
berasaskan udang iaitu Resepi Udang Mentega Bawang Putih. Selamat Mencuba
RESEPI UDANG MENTEGA
BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN
500 gram udang sederhana besar
5 – 6 biji cili Merah
Daun bawang
8 ulas bawang putih, dihancurkan dan dicincang
2 sudu minyak masak
3 sudu mentega
½ sudu teh garam
¼ sudu teh lada hitam
PROSES PENYEDIAAN
Letakkan udang di
dalam pinggan dan tabur sedikit garam dan lada hitam. Gaul biar garam dan
lada hitam sekata . Biarkan ia kekal selama 10 minit.
Cairkan mentega
dalam kuali panas. Tambah minyak masak. Setelah campuran mentega dan minyak
telah panas, masukkan bawang putih dan masak dengan api sederhana hingga bawang
bertukar warna jadi perang/cokelat
Masukkan Cili Merah
ke dalam kuali. Kacau dan biarkan masak dalam 30 saat.
Masukan udang. Kacau
sehingga udang bertukar warna separuh masak.
Masukan dau
bawang dan biar hingga masak dan hidangan siap untuk dimakan
No comments:
Post a Comment