Monday, October 02, 2017

Resepi Udang Alfredo Pasta dengan Scallops@Kekapis

Gambar sekadar Hiasan


Pasta merupakan sejenis mi, dan ia merupakan makanan ruji untuk makanan tradisional orang Itali. Pasta dikenal pasti pada tahun 1154 di Sicily. Pasta dibuat dari tepung gandum jenis durum dijadikan doh (tidak dicampur ragi), dicampur dengan air, kemudian dibentuk menjadi pelbagai bentuk. Setiap bentuk tersebut dimasak dan dihidang untuk dijadikan pelbagai jenis hidangan. Ia juga boleh dibuat dari pelbagai jenis tepung bijirin. Telur juga boleh digantikan selain air. Pasta boleh dibahagi kepada dua kategori, kering (pasta secca) dan basah (pasta fresca).spageti atau fettuccine

Pada kali ini menu pasta adalah Resepi Udang Alferdo Pasta dengan Scallops

Bahan bahan

ü spageti atau fettuccine
ü Isi Tengah Scallops @ Kekapis
ü 300 kg udang besar, buang kulit dan dibelah atas
ü 6 sudu mentega
ü 2 cawan heavy cream
ü 1 cawan parut keju Parmesan
ü 3 sudu minyak zaitun
ü ½ sudu teh bawang putih yang dicincang
ü garam dan lada secukup rasa

Cara masak

ü Masak spageti atau fetuccine mengikut arahan  yang telah ditetapkan

ü Panaskan minyak dalam kuali. Setelah minyak mula panas, pan goreng udang selama 1 minit setiap sisi. Keluarkan udang dari kuali dan ketepikan.

ü Rebus kerang dalam api sederhana selama 2 minit setiap sisi. Dan toskan airnya
.
ü Pada kuali yang sama, cairkan mentega, kemudian masak bawang putih sehingga bertukar warna perang separuh masak.

ü Tuangkan heavy cream di dalam kuali dan kemudian kacau. Masak antara haba rendah hingga sederhana selama 5 minit.


ü Maukan  udang dan kerang. Kacau dan masak selama 3 minit lagi.

ü Tambah keju Parmesan dan matikan haba. Masukkan garam dan lada jika diperlukan.

ü Tuangkan sos di atas spageti atau anda boleh menambah spageti di dalam kuali.



ü  Hidang. Dan boleh nikmati hidangan pasta

No comments:

Post a Comment