Gambar sekadar Hiasan |
Pasta
merupakan sejenis mi, dan ia merupakan makanan ruji untuk makanan tradisional
orang Itali. Pasta dikenal pasti pada tahun 1154 di Sicily. Pasta dibuat dari
tepung gandum jenis durum dijadikan doh (tidak dicampur ragi), dicampur dengan
air, kemudian dibentuk menjadi pelbagai bentuk. Setiap bentuk tersebut dimasak
dan dihidang untuk dijadikan pelbagai jenis hidangan. Ia juga boleh dibuat dari
pelbagai jenis tepung bijirin. Telur juga boleh digantikan selain air. Pasta
boleh dibahagi kepada dua kategori, kering (pasta secca) dan basah (pasta
fresca).spageti atau fettuccine
Pada kali ini menu pasta adalah Resepi Udang Alferdo Pasta dengan Scallops
Bahan bahan
Bahan bahan
ü spageti atau fettuccine
ü Isi Tengah Scallops @ Kekapis
ü 300 kg udang besar, buang kulit dan dibelah atas
ü 6 sudu mentega
ü 2 cawan heavy cream
ü 1 cawan parut keju
Parmesan
ü 3 sudu minyak zaitun
ü ½ sudu teh bawang putih yang dicincang
ü garam dan lada secukup rasa
Cara masak
Cara masak
ü Masak spageti atau fetuccine mengikut arahan yang telah ditetapkan
ü Panaskan minyak dalam kuali. Setelah minyak mula panas, pan goreng
udang selama 1 minit setiap sisi. Keluarkan udang dari kuali dan ketepikan.
ü Rebus kerang dalam api sederhana selama 2 minit setiap sisi. Dan toskan
airnya
.
ü Pada kuali yang sama, cairkan mentega, kemudian masak bawang putih
sehingga bertukar warna perang separuh masak.
ü Tuangkan heavy cream di dalam kuali dan kemudian kacau. Masak
antara haba rendah hingga sederhana selama 5 minit.
ü Maukan udang dan kerang.
Kacau dan masak selama 3 minit lagi.
ü Tambah keju Parmesan dan matikan haba. Masukkan garam dan lada
jika diperlukan.
ü Tuangkan sos di atas spageti atau anda boleh menambah spageti di dalam
kuali.
ü
Hidang. Dan boleh
nikmati hidangan pasta
No comments:
Post a Comment