Sunday, October 01, 2017

RESEPI KUPANG MASAK TIGA RASA

Siput sudu atau juga dikenali sebagai kupang, merupakan sejenis famili kerang-kerangan dwicangkerang yang boleh dimakan. Siput sudu boleh dijumpai di kawasan air tawar seperti tasik dan sungai dan juga di kawasan pasang surut di pinggir laut di seluruh dunia.

BAHAN-BAHAN
  • 1 paket kupang
  • 2 sudu cili kisar
  • 1 labu bawang besar di blen
  • 2 ulas bawang putih di blen
  • 1 batang serai di ketuk
  • 1 inci halia di hiris
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 2 sudu makan sos cili
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis

PROSES PENYEDIAAN
  • Tumis cili kisar hingga naik bau. Masukkan bahan bahan yg di blen tadi hingga naik minyak.
  • Masukan bahan bahan sos. kacau bg rata dan masukan kupang dan  bahan bahan perasa nya.
  • Masak hinggak kering sedikit. Siap untuk dihidang

No comments:

Post a Comment