Wednesday, November 22, 2017

RESEPI AYAM MASAK SAMBAL MADU

Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan. Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.
BAHAN BAHAN
600gm ayam potong ikut suka dan digaul dengan garam kunyit dan digoreng separuh masak
5 helai daun limau purut
3 kuntum bunga cengkih
1 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
2 sudu besar sos tomato
madu dan garam secukup rasa

BAHAN KISAR
5 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 batang serai
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas

PROSES MASAK
Tumiskan bahan kisar, rempah tumis dan daun limau purut hingga naik bau dan terbit minyak

Tambahkan dengan sos tomato, garam dan madu secukup rasa. Kacau sebati.

Apabila bahan-bahan tumisan tadi sudah mesra, masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaul sebati.

Biarkan di atas api seketika dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment