Wednesday, November 22, 2017

RESEPI PAIS IKAN KEMBONG

Kembung adalah nama sekelompok ikan laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku Scombridae. Meskipun bertubuh kecil, ikan ini masih sekerabat dengan tenggiri, tongkol, tuna, madidihang, dan makerel. Di Ambon, ikan ini dikenal dengan nama lema atau tatare, di Makassar disebut banyar atau banyara. Dari sini didapat sebutan kembung banjar.
BAHAN BAHAN
7 ekor ikan kembong sederhana besar
garam, gula dan perasa secukupnya
daun pisang secukupnya
aluminium foil secukupnya

BAHAN KISAR
20 tangkai cili kering
7 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
2 batang serai
1/4 cawan air asam jawa pekat ( digunakan untuk mengisar,

PROSES MASAK
Gaulkan kesemua bahan-bahan kisar bersama ikan dan tambahkan dengan garam, gula serta perasa secukupnya. Ketepikan.

Gunting daun pisang sekadar cukup untuk membungkus seekor ikan. Letak ikan dan bahan-bahan kisar di dalamnya dan bungkus.

Alaskan bungkusan tadi dengan aluminium foil dan rapikan bungkusan. Buat hingga ikan dan bahan-bahan kisar habis.

Bakar atas api gas atau kuali serbaguna selama 15-20 minit.



No comments:

Post a Comment