Tuesday, November 21, 2017

RESEPI IKAN KEMBONG GORENG BERLADA

Kembung adalah nama sekelompok ikan laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku Scombridae. Meskipun bertubuh kecil, ikan ini masih sekerabat dengan tenggiri, tongkol, tuna, madidihang, dan makerel. Di Ambon, ikan ini dikenal dengan nama lema atau tatare, di Makassar disebut banyar atau banyara. Dari sini didapat sebutan kembung banjar.

Kembung termasuk ikan pelagis kecil yang memiliki nilai ekonomis menengah, sehingga terhitung sebagai komoditas yang cukup penting bagi nelayan lokal. Kembung biasanya dijual segar atau diproses menjadi ikan pindang dan ikan asin yang lebih tahan lama. Ikan kembung yang masih kecil juga sering digunakan sebagai umpan hidup untuk memancing cakalang.

BAHAN BAHAN
3 ekor ikan kembong sederhana besar dilumur garam kunyit dan digoreng garing.
10 biji cili merah dikisar
5 biji bawang merah dikisar
garam, gula, air asam dan perasa secukupnya.

PROSES MASAK
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan yang dikisar hingga pecah minyak.

Tambahkan sedikit air asam dan kacau sebati.

Masukkan garam, gula dan perasa secukupnya. Kacau sebati dan bila pecah minyak, masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Gaul sebati dan biar seketika di atas api.

No comments:

Post a Comment