Wednesday, November 22, 2017

RESEPI IKAN GERUT MASAK ASAM TUMIS

Penumisan adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak dan api besar (panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut menumis dan hasilnya disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis, bahan yang dimasak dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar panas cepat masuk. Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai kecoklatan dengan mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan cair dalam jumlah banyak, seperti air, kaldu, atau santan.
BAHAN BAHAN
500 gram isi ikan gerut
2 batang serai dititik
air asam jawa secukupnya
secekak daun kesum dilerai dari tangkainya
2 kuntum bunga kantan dibelah dua
RM1 kacang bendi
garam dan gula secukupnya

BAHAN KISAR
21/2 senduk cili kering yang dikisar
5 biji bawang merah dikisar
2 biji bawang putih dikisar
sedikit halia dikisar
sedikit kunyit hidup dikisar
sedikit belacan dikisar

PROSES MASAK
Tumiskan bahan yang dikisar bersama serai hingga naik bau. Tambahkan garam dan gula secukupnya. Kacau sebati.

Masukkan potongan isi ikan tadi dan gaulkan bersama bahan tumis. Tambah sedikit air. Tunggu hingga agak mendidih untuk ditambah air asam pula.

Bila kuah telah mendidih sepenuhnya, masukkan daun kesum, kacang bendi dan bunga kantan. Biarkan seketika di atas api dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment