Masak lemak
ialah sejenis masakan Melayu yang mempunyai asal-usul tradisi nusantara dalam
pembikinannya. Jenis juadah ini terkenal di negara rumpun Melayu nusantara
iaitu Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura.
Masak
lemak ialah sinonim dengan masakan yang menggunakan santan kelapa dan jenis
makanan ini merangkumi penggunaan daging dan sayuran. Walaupun, masak lemak
dikaitkan dengan masakan gulai yang berkuah cair tetapi terdapat juga jenis
yang berkuah pekat, bergantung kepada kepekatan dan penggunaan santan serta air
dalam masakan.
Variasi
masak lemak juga terdiri daripada jenis yang pedas, tidak pedas, savori ataupun
manisan. Walau bagaimanapun, masakan manisan yang berasaskan kuah santan lebih
dikenali sebagai pengat atau bubur santan berbanding masak lemak. Kini, masakan
ini turut mengubah daripada penggunaan santan kepada penggunaan susu
terutamanya susu cair atau susu sejat atas sebab-sebab kesihatan ataupun
kemudahan untuk mendapatkan barang-barang masakan.
BAHAN
BAHAN
2 ekor
ikan masin potong ikut keseuaian
200 ml
santan pekat
air ikut
kepekatan kuah yang disukai
2 keping
asam keping
2 batang
serai dititik
1 mangkuk
bubur nenas dipotong ikut suka
gula dan
garam secukup rasa
BAHAN KISAR
5 biji cili api hijau
sedikit udang kering
5 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 inci kunyit hidup
sedikit belacan
PROSES MASAK
Masukkan
bahan-bahan yang dikisar, nenas yang dipotong, ikan masin, serai yang dititik,
santan, asam keping dan air secukupnya
Masak
dengan api sederhana. Kacau sekali sekala hingga masak. Rasakan masin dan
manisnya.
No comments:
Post a Comment