Wednesday, November 22, 2017

RESEPI SUP TULANG RUSUK KAMBING

Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.
BAHAN BAHAN
500 gram tulang rusuk kambing dipotong
sedikit lada putih ditumbuk lumat
1 batang lobak dipotong
3 biji kentang dipotong 4
2 biji tomato dipotong 4
3 batang serai dititik
sedikit bawang goreng
1 bungkus rempah sup bunjut tulang
2 sudu besar rempah sup dibancuh dengan sedikit air

BAHAN KISAR / HIRIS
7 biji bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
sedikit daun bawang dihiris
sedikit daun sup dihiris

PROSES MASAK
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar bersama serai hingga naik bau.

Masukkan tulang rusuk dan tambahkan air secukupnya.

Bila mendidih, masukkan rempah sup yang dibancuh tadi bersama rempah sup bunjut tulang. Kacau sebati.

Bila tulang sudah empuk tambahkan dengan potongan ubi kentang dan lobak merah.

Masukkan garam dan perasa secukupnya.

Bila ubi kentang dan lobak merah telah empuk, masukkan tomato. Tutup api.

Hidangkan bersama hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.an.

No comments:

Post a Comment