Tuesday, November 21, 2017

RESEPI DAGING GORENG KETUMBAR

Ketumbar (Coriandrum sativum) ialah sejenis tumbuhan herba semusim yang tergolong dalam famili Apiaceae. Ketumbar berasal dari Eropah Selatan, Afrika Utara dan Asia Barat Daya. Ketumbar adalah tumbuhan lembut dan tidak berbulu yang boleh bertumbuh hingga ketinggian 50 cm [20 inci].

Daun-daunnya berbagai-bagai bentuknya, yaitu bercuping luas pada tapak tumbuhan, dan lembut lampai pada aras batang berbunga yang lebih tinggi. Bunga-bunganya dibawa dalam umbel kecil berwarna putih atau merah jambu pudar, tak bersimetri, kelopak-kelopaknya yang menjauhi pusat umbel lebih panjang (5-6 mm) berbanding kelopak-kelopak yang tumbuh ke arah umbel (1-3 mm). Buahnya merupakan skizokarpa kering berbentuk bulat yang berdiameter 3-5 mm.
BAHAN BAHAN
600 gram daging lembu dihiris ikut suka
sedikit air asam jawa
garam, gula
serbuk perasa secukupnya.

BAHAN DIKISAR
7 biji bawang merah
2 biji bawang putih
sedikit halia
sedikit kunyit hidup
sedikit lengkuas
5 batang serai
2 sudu besar ketumbar

PROSES MASAK
Gaulkan bahan kisar, ketumbar dan air asam jawa rata-rata pada hirisan daging.

Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Agak-agaklah. Gaul lagi.

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan daging tadi. Tutup kuali.

Bila air daging telah kering tambahkan lagi air secukupnya. Masak dengan api perlahan hingga kuah pekat atau garing dengan api perlahan. Kacau sekejap-sekejap.

No comments:

Post a Comment