Tuesday, November 21, 2017

RESEPI SOTONG MASAK HITAM

Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang
BAHAN BAHAN
500 gram sotong dipotong-potong, dicuci bersih dan diambil pundi hitamnya
3 batang serai dititik
5 biji bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
1/2 inci halia ditumbuk
1/2 sudu kecil jintan manis dikisar
1/2 sudu teh lada hitam ditumbuk
1 biji bawang besar dihiris
1 sudu besar cili kering dikisar
2 sudu besar air asam jawa
garam, gula dan perasa secukupnya

PROSES MASAK

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk dan dikisar hingga naik bau. Tambahkan cili kisar dan tumis lagi

Masukkan serai yang dititik dan hirisan bawang besar dan digaul sebati

Bila naik bau, masukkan sotong diikuti dengan air asam, garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

Tutup api setelah sotong tadi masak (sotong tidak memerlukan masa yang lama untuk masak).

No comments:

Post a Comment