Wednesday, November 22, 2017

RESEPI HATI LEMBU GORENG KUNYIT BERKICAP

Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap secara amnya ialah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.

Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kadang-kadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.
BAHAN BAHAN
500 gram hati lembu dihiris cantik
sedikit kunyit serbuk
secubit garam
gula secukup rasa
1/4 cawan air asam jawa
1/4 cawan kicap masin
1 sudu besar kicap pekat

BAHAN BAHAN DIHIRIS
5 biji cili merah
1 biji bawang besar

PROSES MASAK
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan hati lembu yang telah digaul dengan garam dan kunyit

Tutup kuali. Apabila hati lembu tadi sudah mengeluarkan air dan mendidih buka tudung kuali tadi dan kacau rata.Masukkan air asam jawa, diikuti dengan kicap masin, kicap pekat dan gula secukupnya

Tambahkan dengan hirisan lada merah dan bawang besar. Kacau sebati. Biar atas api hingga hati lembu masak.

No comments:

Post a Comment