Tuesday, May 21, 2019

RESEPI AYAM PERCIK ALA KELANTAN

BAHAN BAHAN
  • 1 ekor ayam - potong 4

BAHAN PERAPAN:
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • Garam secukupnya

BAHAN KUAH:
  • 2 pek santan pekat
  • 10 ulas bawang merah
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai
  • 3 tangkai cili kering 
  • Garam secukupnya
  • Sedikit Gula
  • 1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam

CARA CARANYA:
  • Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit. Bakar ayam sehingga masak. 
  • Saya kukus ayam terlebih dahulu supaya cepat dan sekata masaknya. Sementara ayam dibakar, boleh sediakan bahan kuah.
  • Kisar semua bahan kuah dengan santan dan masakkan di atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat. 
  • Masukkan asam keping, garam dan gula secukupnya. Bolehlah diangkat.
  • Apabila ayam mulai sedikit keperangan, lumur bahan kuah di serata permukaan ayam dan bakar seketika. Terbalikkan ayam dan lumur kuah lagi secara berulang ulang di kedua dua belah ayam. 
  • Bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment