BAHAN BAHAN
BAHAN PERAPAN:
BAHAN KUAH:
CARA CARANYA:
- 1 ekor ayam - potong 4
BAHAN PERAPAN:
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Garam secukupnya
BAHAN KUAH:
- 2 pek santan pekat
- 10 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 1 batang serai
- 3 tangkai cili kering
- Garam secukupnya
- Sedikit Gula
- 1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam
CARA CARANYA:
- Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit. Bakar ayam sehingga masak.
- Saya kukus ayam terlebih dahulu supaya cepat dan sekata masaknya. Sementara ayam dibakar, boleh sediakan bahan kuah.
- Kisar semua bahan kuah dengan santan dan masakkan di atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat.
- Masukkan asam keping, garam dan gula secukupnya. Bolehlah diangkat.
- Apabila ayam mulai sedikit keperangan, lumur bahan kuah di serata permukaan ayam dan bakar seketika. Terbalikkan ayam dan lumur kuah lagi secara berulang ulang di kedua dua belah ayam.
- Bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment