Resepi Sambal ikan Berlada yang mudah dan ringkas untuk disediakan.
BAHAN-BAHAN:1 ekor ikan bawal saiz sederhana
4 tangkai cili merah dipotong
4 tangkai cili hijau di potong
3- 5 tangkai cili padi dipotong
1 labu bawang besar
1 keping asam gelugur
2 batang serai-diketuk
1 biji limau kasturi
1 sm belacan-dibakar
3 labu bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih di hiris
Sedikit minyak dan air
Garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA MEMBUAT:
Lumurkan
ikan dengan garam dan kunyit. Goreng dalam minyak yang banyak hingga separa garing.
Angkat dan ketepikan.
Menggunakan
minyak yang sama, goreng cili merah, cili hijau, cili padi, bawang merah dan
bawang putih selama 3 minit. Angkat dan kisar bersama belacan menggunakan
pengisar kering.
Panaskan
3 sudu besar minyak di dalam kuali dan tumis bawang besar hingga layu. Masukkan
bahan kisar dan tambahkan sedikit air serta air asam jawa.
Biarkan
seketika hingga sambal menjadi pekat dan agak kering. Tambah garam dan gula
secukup rasa. Tutup
api dan tuangkan sambal goreng di atas ikan.
No comments:
Post a Comment