BAHAN BAHAN
1 kg daging kambing - dibersihkan dan dipotong kiub saiz sederhana
BAHAN KISAR
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1-2 batang serai
BAHAN LAIN
1 labu bawang besar (dihiris)
2-3 biji ubi kentang (potong empat)
2 biji tomato (potong empat)
2 tangkai cili hijau (dihiris)
2 tangkai cili merah (dihiris)
1 tangkai daun kari
Sedikit daun ketumbar
1 batang kayu manis
1 bunga lawang
3 biji pelaga
1/2 sudu besar biji jintan putih
1/2 sudu besar biji jintan manis
1/2 sudu besar serbuk ketumbar
3 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk garam masala
2 gelas air
Minyak masak
CARA PENYEDIAAN
1. Daging yang telah dipotong tadi gaulkan bersama 1 sudu besar serbuk unyit dan sedikit garam.Kemudian rebus daging tersebut dengan sedikit air dan masak hingga air kurang atau daging masak empuk.Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, biji jintan putih dan jintan manis.
3. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi dan tumis hingga bau wangi.Masukkan pula bawang besar, cili hijau, cili merah dan daun kari. Kacau seketika dan masukkan tomato.
4. Kemudian, masukkan daging kambing yang telah direbus tadi. Kacau bersama ubi kentang. Tambahkan air, serbuk cili, garam dan aji secukupnya. Kacau sebati.
5. Tutup periuk dan biarkan mendidih.Apabila kentang dah masak, boleh masukkan serbuk ketumbar dan garam masala. Gaul sebati dan biarkan seketika.Pastikan cukup rasa, daging pun dah masak.
6. Taburkan daun ketumbar dan gaul. Padamkan api. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment