Ikan Haruan ialah
sejenis ikan air tawar jenis karnivor. Ia merupakan spesies asli hutan hujan
tropika boleh hidup dalam air payau dan biasa didapati di negara-negara rantau
Asia Tenggara. Ia terbahagi kepada dua jenis iaitu bersaiz besar dinamakan Ikan
Toman (Channa melanostoma) dan yang kecil ikan haruan (Channa striatus)
RESEPI
IKAN HARUAN BERLADA
BAHAN-BAHAN:
2 ekor ikan haruan (potong 4,
buangkan kulit dan ambil isinya sahaja) atau 2 ketul isi ikan yu
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan manis
Bawang putih, halia – kisar halus
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar pati asam jawa
1 biji bawang besar – potong bulat
1 biji cili merah dan hijau – di hiris
Garam secukup rasa
2 ekor ikan haruan (potong 4,
buangkan kulit dan ambil isinya sahaja) atau 2 ketul isi ikan yu
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan manis
Bawang putih, halia – kisar halus
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar pati asam jawa
1 biji bawang besar – potong bulat
1 biji cili merah dan hijau – di hiris
Garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
1. Bersihkan ikan
dengan tepung gandum untuk hilangkan hanyir.
2. Gaulkan ikan
dengan garam dan serbuk kunyit.
3. Goreng sederhana
garing. Tepikan
4. Tumis halia dan
bawang putih hingga kekuningan.
5. Masukkan jintan
manis
6. Masukkan pati asam
jawa
7. Masukkan gula.
8. Biar mendidih.
9. Masukkan lada
hitam
10. Masukkan garam
secukup rasa.
11. Kemudian masuk
ikan.
12. Biar kuah pecah
minyak.
13. Apabila ikan
masak, perlahankan api.
14. Masukkan bawang
besar
15. Masukkan cili.
No comments:
Post a Comment