BAHAN BAHAN
1 kg daging kambing
2 sudu makan ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan lada hitam (Ditumbuk)
25 tangkai cili kering
20 biji bawang merah
3 inci halia
5 batang serai
2 inci lengkuas(Cili kering, bawang merah, halia, serai dikisar bersama lengkuas)
½ cawan kerisik
3 cawan santan
5 keping asam gelugur
5 helai daun limau purut
3 sudu makan gula merah
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak
CARA PENYEDIAAN
1. Potong kecil daging kambing. Basuh dan tuskan.
2. Perapkan daging dengan ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, dan lada hitam.
2. Perapkan daging dengan ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, dan lada hitam.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak.
4. Masukkan daging dan air. Masak sehingga daging lembut.
5. Masukkan kerisik, santan, asam gelugur, daun limau purut, gula merah, dan garam. Kacau rata dan biarkan sehingga pekat. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment