BAHAN BAHAN
3 pot beras - basuh dan toskan
air
1/2 ekor ayam - dipotong
sederhana besar
sebiji terung bulat yg kecil -
potong bulat
1/2 biji ubi kentang - potong
dadu
bunga kobis - potong biasa
2 inci karet - di potong
memanjang dan kurus2
garam
sedikit aji nomoto jika suka
BAHAN TUM IS
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu makan rempah campuran -
boleh dapat di supermarket, warnanya perang
bunga lawang, kulit kayu manis,
buah pelaga, bunga cengkih - anggaran sendiri
CARA MASAK
1. Tumis bawang,halia,bunga
lawang,kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih -
hingga kekuningan, masukkan rempah
campuran.
2. Kemudian masukkan ayam dan
sedikit air,biar ayam ½ masak, masukkan
terung, ubidan bunga kobis, garam dan aji.
3. Tambah air mengikut sukatan
beras, bila air mendidih masukkan beras.
4. Masak hingga nasi masak
sepenuhnya, akhir sekali masukkan karet ,
kacau nasi agar ia tidak melekat dan cantik.
No comments:
Post a Comment