BAHAN BAHAN LAKSAM
6 cawan tepung beras (sy guna cap 3 gajah)
1 cawan tepung gandum
5 cawan air panas mendidih
5 cawan air masak biasa ( campur)
Campurkan semua sekali kat atas.
Panaskan pengukus dah mendidih baru
kukus bahan campuran kat atas.
Kukus lebih kurang 7,8 minit dah gelembung tandanya laksam dah masak.
BAHAN UNTUK KUAH
Bahan A
10 ulas bawang merah
2 ulas bwg putih
2 batang serai
1 inci halia
Sedikit lada hitam
Blender semua kat atas ketepikan
BAHAN UNTUK KUAH
BAHAN B
1 kilo ikan sardin/selayang
Rebus ikan pastu asingkan isi dgn tulang
Blender isi ikan ketepikan.
BAHAN C
1. Blender kelapa parut sebiji
2. Masukkan semua sekali bahan A, B Dan C dalam periuk masak hingga mendidih.
3. Masukkan garam sesuaikan dengan citarasa anda.
SAMBAL.
15 biji cili api
3 biji cili merah
Sedikit belacan dibakar
garam dan gula
blender semua.
Kubis
Kacang panjang
6 cawan tepung beras (sy guna cap 3 gajah)
1 cawan tepung gandum
5 cawan air panas mendidih
5 cawan air masak biasa ( campur)
Campurkan semua sekali kat atas.
Panaskan pengukus dah mendidih baru
kukus bahan campuran kat atas.
Kukus lebih kurang 7,8 minit dah gelembung tandanya laksam dah masak.
BAHAN UNTUK KUAH
Bahan A
10 ulas bawang merah
2 ulas bwg putih
2 batang serai
1 inci halia
Sedikit lada hitam
Blender semua kat atas ketepikan
BAHAN UNTUK KUAH
BAHAN B
1 kilo ikan sardin/selayang
Rebus ikan pastu asingkan isi dgn tulang
Blender isi ikan ketepikan.
BAHAN C
1. Blender kelapa parut sebiji
2. Masukkan semua sekali bahan A, B Dan C dalam periuk masak hingga mendidih.
3. Masukkan garam sesuaikan dengan citarasa anda.
SAMBAL.
15 biji cili api
3 biji cili merah
Sedikit belacan dibakar
garam dan gula
blender semua.
Kubis
Kacang panjang
No comments:
Post a Comment