Tuesday, May 21, 2019

RESEPI LAKSAM

BAHAN BAHAN LAKSAM
6 cawan tepung beras (sy guna cap 3 gajah) 
1 cawan tepung gandum 
5 cawan air panas mendidih 
5 cawan air masak biasa ( campur) 

Campurkan semua sekali kat atas.

Panaskan pengukus dah mendidih baru
kukus bahan campuran kat atas.
Kukus lebih kurang 7,8 minit dah gelembung tandanya laksam dah masak.

BAHAN UNTUK KUAH 

Bahan A
10 ulas bawang merah
2 ulas bwg putih 
2 batang serai 
1 inci halia 
Sedikit lada hitam 
Blender semua kat atas ketepikan

BAHAN UNTUK KUAH

BAHAN B
1 kilo ikan sardin/selayang 
Rebus ikan pastu asingkan isi dgn tulang 
Blender isi ikan ketepikan.

BAHAN C

1. Blender kelapa parut sebiji
2. Masukkan semua sekali bahan A, B Dan C dalam periuk masak hingga mendidih. 
3. Masukkan garam sesuaikan dengan citarasa anda.

SAMBAL. 

15 biji cili api 
3 biji cili merah
Sedikit belacan dibakar
garam dan gula
blender semua.
Kubis 
Kacang panjang

No comments:

Post a Comment