Lemang merupakan sejenis
masakan tradisi yang disukai ramai. Lemang dijual sepanjang tahun, tetapi lebih
meluas pada hari perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha
. Di Malaysia, lemang telahpun direkodkan sebagai hidangan istimewa sejak 1864
lagi. Lemang juga merupakan makanan orang asli Negrito yang ada di Kelantan. Lemang sering dihidangkan bersama rendang atau
serunding. Orang Minangkabau juga menggemari lemang, sehinggakan kota seperti
Tebing Tinggi dikenal dengan jolokan "Kota Lemang". Lemang diperbuat
daripada beras pulut dan santan yang dimasukkan ke dalam ruas buluh yang
dilapik dengan daun pisang, sebelum dibakar sehingga masak.
- 1 kg beras pulut
- 3-4 biji kelapa (ambil santannya)
- 2 batang buluh sederhana besar
- Garam
CARA MEMBUAT
- Basuh beras pulut dan tuskan airnya.
- Masukkan daun pisang ke dalam buluh mengikut bulatan buluh.
- Kemudian masukkan beras pulut yang telah dituskan dan jangan terlalu penuh.
- Masukkan sedikit garam ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh.
- Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan dan di padatkan dengan mehetak pelahan buluh tersebut agar masaknya sama rata.
- Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat.
No comments:
Post a Comment