Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang
digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan
lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan
daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia
di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING
PAPRIK ALA THAI
BAHAN BAHAN
Daging dihiris
nipis (utk mkn 1-2 org)
2 sudu cili
kisar
2 ulas bawang merah –
dihiris,
1 ulas bawang putih –
dihiris,
½ inci halia –
dihiris,
1 sudu sos tomato,
1 sudu sos tiram,
1 sudu kicap manis,
1 btg serai – diketuk,
Lobak – dipotong
memanjang,
Daun saleri –
dipotong serong,
Tomato – potong dadu,
Cili padi – diketuk,
Bawang besar-potong
bulat,
Daun limau purut,
¼ kiub daging knorr
Minyak Masak
PROSES PENYEDIAAN
- Daging dimasak seketika hingga empuk.
- Tumiskan bawang, halia dan cili kisar sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan sos tomato, sos tiram dan kicap.
- Masukkan serai, lobak, saleri & daun limau.
- Masukkan daging bersama air rebusan tadi.
- Masukkan cili padi, bawang besar dan tomato.
- Kacau rata & biarkan sebentar. Perasakan dengan kiub knorr / garam jika kurang masin.
- Siap untuk dinikmati bersama nasi panas
No comments:
Post a Comment