Nasi ayam Hainan
merupakan makanan Cina yang sering dikaitkan dengan makanan Malaysia atau
Singapura, dan juga ditemui di negara berjiran Thailand, serta juga di wilayah
Hainan, China. Nasi ayam Hainan yang dinamakan sedemikian kerana asal-usulnya
dalam makanan Hainan dan pengamalannya oleh populasi orang Cina seberang laut
bersuku Hainan dalam kawasan Nanyang, versi makanan ini yang didapati di
Malaysia/Singapura menggabungkan unsur-unsur masakan Hainan, Korea dan Kantonis
ditambah lagi dengan citarasa pemakanan di Asia Tenggara. Nasi ayam Hainan
berasal dari China, maka asal-usulnya juga di sana.
RESEPI
NASI AYAM ASLI
BAHAN UNTUK NASI
2 cawan beras
1 inci kulit kayu
manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum buah pelaga
2 ulas bawang putih
dicincang
3 sb mentega
1 helai daun pandan
Garam (secukup rasa)
BAHAN UNTUK AYAM DAN SUP
500 g Ayam
2 sb kicap pekat
1 sb sos cili
1 sk minyak bijan
1 sb sos tiram
20 g lobak jeruk
1 inci halia dihiris
memanjang
1 ulas bawang putih
dihiris memanjang
Garam (secukup rasa)
BAHAN UNTUK SOS CILI
6 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 cawan air rebusan
ayam
1 sk minyak bijan
1 sk cuka
2 sk gula
Garam (secukup rasa)
BAHAN UNTUK KICAP
Cili padi
Kicap manis cap kipas
udang
Gula
Air rebusan ayam
PROSES PENYEDIAAN
Rebus ayam bersama
sedikit garam, halia dan bawang putih hingga ayam masak dan empuk.
Keluarkan ayam dan
ambil 2 cawan air rebusan untuk memasak nasi.
Air rebusan
selebihnya direnih lagi bersama lobak jeruk, hirisan halia, dan bawang putih
untuk dihidang sebagai sup. Taburkan daun bawang dan bawang goreng sebelum
dihidangkan.
Seterusnya, campurkan
sos cili, kicap pekat, sos tiram dan minyak bijan. Curah ke atas ayam dan gaul
sebati.
Goreng ayam tanpa
minyak hingga kering bersama sos. (Boleh juga jika mahu digoreng dengan minyak
seperti biasa, tapi goreng sekejap sahaja secara touch n go)
Untuk nasinya,
cairkan mentega dan tumis bawang putih, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu
manis dan daun pandan hingga wangi.
Masukkan beras dan
goreng sekejap sehingga rata. Tuang 2 cawan air rebusan ayam, garam dan sedikit
pewarna kuning, jika suka.
Untuk sos cili, kisar
halia, bawang putih, cili, minyak bijan, gula, cuka, garam dan air rebusan ayam.
Untuk kicap, tumbuk
cili padi. Masukkan kicap, gula dan air rebusan ayam. Kacau sebati.
Hidangkan nasi
bersama ayam, sos cili dan juga kicap.
BAHAN PERAP UTK AYAM MADU
3 sb madu
3 sb kicap
3 sb sos tiram
No comments:
Post a Comment