Sunday, October 22, 2017

RESEPI TOMYAM PUTIH


Tom yam (bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom yam dalam "Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand. Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.

Tom yam memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek.


RESEPI TOMYAM PUTIH
BAHAN-BAHAN
1/4 ekor ayam

3 ekor sotong..(dipotong bulat)

5- 6 ekor udang Kuning Besar. Udang lain boleh guna juga

3 batang serai di titik

2- 3  ulas bawang putih di ketuk

Bawang Besar separuh

5 helai daun limau purut

1cm lengkuas yang dihiris

2 bawang kuning belah 4

5 – 10  biji cili api

1 biji tomato di belah 4

Lobak sedikit

Cendawan tiram sedikit

Bunga kobis sedikit

3 – 4 biji limau nipis

Garam

gula,serbuk perasa.


     PROSES PENYEDIAAN
Masukkan air Secukpnya. Masukan ayam, bawang putih, bawang besar, bawang Kuning, serai, lengkuas dan cili api ke dalam periuk.


Setelah agak agak  ayam masak bolehlah masukkan sotong, udang dan daun limau purut.


Selepas itu masukkan semua sayuran.Setelah mendidih...masukkan garam dan serbuk perasa.


Tutup api dan masukkan perahan limau. Siap untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment