Masakan Thailand
adalah masakan kebangsaan Thailand. Masakan Thailand meletakkan emfasis pada
hidangan dihidang ringan dengan komponen aromatik kuat. Masakan Thailand
dikenali dengan menjadi pedas. Keseimbangan, perincian dan kepelbagain adalah
penting dengan masakan Thailand. Masakan Thailand dikenali dengan keseimbangan
lima perisa asas dalam setiap hidangan atau makanan keseluruhan: pedas, masan,
manis, masin, dan pahit (sebagai pilihan)
RESEPI
KENGSOM IKAN ALA THAI
1/2 kg ikan Siakap /
Ikan apa apa pun boleh
5 bawang putih
10 bawang merah kecik
2 btg serai
1.5 inci lengkuas
1 inci kunyit
10 biji cili padi
air asam jawa
1 sudu kecik belacan
sayur kangkung /
kacang panjang / nenas
2 keping asam
PROSES PENYEDIAAN
blender semua bahan2
bahan di atas, kecuali asam keping dan sayur.
Rebuskan semua bahan
bersama 2 gelas air. Masukkan
garam, gula, perasa dan asam keping
Masukkan ikan. biar
sampai ikan hampir masak. Masukkan
kan sayur kankung.balance kan rasanya.
siap dan boleh dihidangkan!
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment