Sunday, October 22, 2017

RESEPI KENGSOM IKAN ALA THAI

Masakan Thailand adalah masakan kebangsaan Thailand. Masakan Thailand meletakkan emfasis pada hidangan dihidang ringan dengan komponen aromatik kuat. Masakan Thailand dikenali dengan menjadi pedas. Keseimbangan, perincian dan kepelbagain adalah penting dengan masakan Thailand. Masakan Thailand dikenali dengan keseimbangan lima perisa asas dalam setiap hidangan atau makanan keseluruhan: pedas, masan, manis, masin, dan pahit (sebagai pilihan)

RESEPI KENGSOM IKAN ALA THAI
BAHAN BAHAN               
1/2 kg ikan Siakap / Ikan apa apa pun boleh

5 bawang putih

10 bawang merah kecik

2 btg serai

1.5 inci lengkuas

1 inci kunyit

10 biji cili padi

air asam jawa

1 sudu kecik belacan

sayur kangkung / kacang panjang / nenas 

2 keping asam


PROSES PENYEDIAAN
blender semua bahan2 bahan di atas, kecuali asam keping dan sayur.


Rebuskan semua bahan bersama 2 gelas air.Masukkan garam, gula, perasa dan asam keping


Masukkan ikan. biar sampai ikan hampir masak.Masukkan kan sayur kankung.balance kan rasanya.


siap dan boleh dihidangkan! selamat mencuba

No comments:

Post a Comment