Sup adalah makanan
cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk),
yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan
stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan
pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk
air rebusan atau kaldu.
RESEPI
SUP SAYUR PETOLA BEBOLA IKAN
BAHAN-BAHAN
1 batang petola,
dibuang kulit kerasnya dan dipotong ikut suka
1 packet fish balls
2 biji bawang merah -
dimayang
1 biji bawang putih -
dimayang
ikan bilis
sedikit serbuk lada
putih
Air secukupnya
Garam dan gula
secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan kuali dan
tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayang.
Masukkan ikan bilis. Masukkan
serbuk lada putih dan tumis hingga naik bau. Masukkan fishball. tumis sehingga
fishballs kembang dari saiz asal.
Masukkan petola dan
kacau seketika sehingga petola agak layu.
Tuang air secukupnya.
Perasa dgn sedikit garam dan gula.
Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment