Nasi ayam merupakan makanan Cina
yang sering dikaitkan dengan makanan Malaysia atau Singapura, dan juga ditemui
di negara berjiran Thailand, serta juga di wilayah Hainan, China. Nasi ayam
Hainan yang dinamakan sedemikian kerana asal-usulnya dalam makanan Hainan dan
pengamalannya oleh populasi orang Cina seberang laut bersuku Hainan dalam
kawasan Nanyang, versi makanan ini yang didapati di Malaysia/Singapura
menggabungkan unsur-unsur masakan Hainan, Korea dan Kantonis ditambah lagi
dengan citarasa pemakanan di Asia Tenggara. Nasi ayam Hainan berasal dari
China, maka asal-usulnya juga di sana.
NASI AYAM ISTIMEWA
UNTUK REBUS
1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
2 ulas bawang putih
2 cm halia yg diketuk
UNTUK PERAP
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia
2 ulas bawang putih
Sedikit kicap cair
Sedikit minyak bijan
Ayam dipotong ikut suka besarnya,
bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2 cm halia yg
diketuk. Rebus sehingga empuk.
Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan
perap dan tabur sedikit gula dan garam. Simpan dalam peti ais selama 15 - 20
minit. Lumurkan sedikit madu. Goreng hingga keperangan. Angkat ayam dan diketuk
sedikit sebelum dihidangkan.
UNTUK NASI
5 cawan beras
3 sudu besar butter
1 cm halia - ditumbuk
4 ulas bawang putih – ditumbuk
air rebusan ayam secukupnya
Sedikit garam
1 bunga lawang
2 buah pelaga
1 kayu manis
1 batang serai – ketuk
2 helai daun pandan
Pewarna kuning
PROSES MASAK NASI
Basuh beras dan toskan. Panaskan
butter, tumis bahan penumis, daun pandan, serai, halia serta bawang putih
hingga garing.
Masukkan beras dan goreng sekejap
sehingga terbit bau. Masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masukkan
sedikit pewarna. Masak seperti biasa.
UNTUK SOS
5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam
Blendkan semua bahan di atas. Boleh
ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)
UNTUK SUP
Air rebusan ayam
1 biji bawang besar kisar
Rempah sup
Garam
Daun sup yg dihiris.
Air rebusan ayam didihkan bersama
bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi. Tabur bawang goreng sebelum
dihidangkan.
UNTUK KICAP
Kicap manis cap kipas udang
Gula
3 biji cili api (jangan banyak takut
pedas)
Air rebusan ayam
Masukkan kicap manis, gula dan cili api
ke dalam blender dan kisar sampai jadi pekat.
Bolehlah dihidangkan dengan sayur
sayuran. Selamat Menjamu Selera.
No comments:
Post a Comment