Definisi Kerabu : makanan yg dibuat
drpd hirisan mentimun atau sayur-sayuran yg dicelur serta dibubuhi kelapa
parut, garam, lada dll.
RESEPI KERABU MANGGA
|
2 - 3 biji mangga
1 biji tomato, belah 4, buah bahagian
tengahnya dan hiris
1 biji bawang besar
1 genggam kacang tanah yang telah
digoreng tanpa minyak, buang kulitnya dan tumbuk kasar
1 genggam ikan bilis, dibersihkan, dan
goreng hingga garing
4 biji cili padi dihiris
1 ulas bawang puti di, cincang halus
Sedikit sos ikan
Gula sedikit
1 biji limau nipis
PROSES PENYEDIAAN
Kupas mangga muda. Bersihkan dan parut
atau hiris halus memanjang. Masukkan ke dalam mangkuk
Masukan hirisan bawang dan tomato. Gaul
rata. Ketepikan.
Campurkan sos ikan, gula, bawang
putih, cili padi dan jus limau nipis dalam mangkuk, kacau rata dan curah dalam
mangkuk berisi mangga hiris dan bahan bahan lain.
Gaul rata. Tambah kacang tanah
dan ikan bilis, gaul lagi dan sesuaikan rasa. Tambah sedikit gula. Siap
untuk dihidang
No comments:
Post a Comment