Umbut kelapa ni sebenar adalah dibahagian pucuk daun atau dimana buah kelapa berada , ha kat situ la bahagian umbut kelapa. Bahagian luar kulit ,pucuk daun dan daun serta buah kelapa perlu di potong dan dibersihkan dulu untuk dapat bahagian dalam umbut yang lembut
BAHAN BAHAN
400gram / 1 mangkuk umbut kelapa muda
200 gm / Sedikit isi ayam
Santan Kelapa Cair secukupnya
2 cawan santan pekat
1 labu bawang besar
1-2 biji Cili Merah Merah
ikan bilis atau udang
garam
PROSES PENYEDIAAN
400gram / 1 mangkuk umbut kelapa muda
200 gm / Sedikit isi ayam
Santan Kelapa Cair secukupnya
2 cawan santan pekat
1 labu bawang besar
1-2 biji Cili Merah Merah
ikan bilis atau udang
garam
PROSES PENYEDIAAN
Masakkan umbut
kelapa, ayam, santan cair, ikan bilis, bawang besar, garam dan cili merah sehingga
umbut lembut.
Masukkan santan cair dan sentiasa kacau santan supaya tidak pecah minyak.
Masukkan santan cair dan sentiasa kacau santan supaya tidak pecah minyak.
Bila mendidih, boleh tutup api dan hidangkan dengan nasi panas dan ikan goreng
No comments:
Post a Comment