Tom yam (bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam];
Bahasa Thai: ต้มยำ,
[tôm jam], tom yam dalam "Royal Thai General System of
Transcription") adalah nama bagi dua hidangan sup atau berkuah yang serupa
yang berasal dari Laos dan Thailand. Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di
dalam sup, sementara versi biasa Laos yang lain dan versi Thailand tidak
memasukkan nasi sebagai salah satu bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas
di negara berjiranan seperti Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah
dipopularkan ke seluruh dunia.
Tom yam memiliki
ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba wangi.
Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun dari pokok
Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek.
RESEPI TOMYAM PEKAT ALA
THAI
BAHAN BAHAN
300 gram ayam
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1/2 bawang besar
2 batang serai (
ketuk)
1 biji tomato
1 inci lengkuas
2 kiub tomyam
2 helai daun limau
purut
1/2 air limau nipis
garam, gula
Sayur campuran
BAHAN DIKISAR
5 biji tomato
2-3 biji bawang putih
1-2 biji bawang merah
cili merah/Cili Padi
PROSES PENYEDIAAN
Tumis bawang putih
dan merah sehingga naik bau.
Masukkan campuran
yang telah dikisar , masak sehingga menggelegak.
Masukkan ayam dan
tutup periuk untuk seketika.
Masukkan bahan-bahan
tomyam tadi, gunakan api sederhana. Lepas tu masukkan semua bahan-bahan lain.
Tambah garam dan gula secukupnya
Siap untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment