Sunday, October 22, 2017

RESEPI TOMYAM PEKAT ALA THAI


Tom yam (bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom yam dalam "Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand. Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.


Tom yam memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek.


RESEPI TOMYAM PEKAT ALA THAI

BAHAN BAHAN
300 gram ayam

3 ulas bawang putih

2 ulas bawang merah

1/2 bawang besar

2 batang serai ( ketuk)

1 biji tomato

1 inci lengkuas

2 kiub tomyam

2 helai daun limau purut

1/2 air limau nipis

garam, gula

Sayur campuran


BAHAN DIKISAR
5 biji tomato

2-3 biji bawang putih

1-2 biji bawang merah

cili merah/Cili Padi


PROSES PENYEDIAAN
Tumis bawang putih dan merah sehingga naik bau.


Masukkan campuran yang telah dikisar , masak sehingga menggelegak.

Masukkan ayam dan tutup periuk untuk seketika.


Masukkan bahan-bahan tomyam tadi, gunakan api sederhana. Lepas tu masukkan semua bahan-bahan lain. Tambah garam dan gula secukupnya

Siap untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment