Pokok kelor, juga dikenali sebagai
merunggai, rambungai, rembungai, lemunggai, atau moringa adalah sejenis pokok
daripada keluarga Moringaceae. Lemunggai mempunyai pelbagai kegunaan dari akar
hingga buahnya, mudah ditanam dan mudah sesuai dengan apa-apa cuaca. Ia berasal
dari India.
Lenggai (pod) Kelor ("Moringa
oleifera") di Panchkhal, Nepal Pokok Kelor merupakan spesies ditanam
secara meluas dalam genus Moringa, yang merupakan satu-satunya genus dalam
keluarga Moringaceae. Dalam bahasa Inggeris ia dipanggil : moringa pokok kayu
dram (dari bentuk lenggi biji benih tiga segi yang panjang dan langsing), pokok
minyak ben, atau pokok benzoil (dari minyak yang dihasilkan dari benihnya).
Ia merupakan pokok cepat tumbuh, tahan
kemarau tempatan di kaki bukit selatan Himalayas di barat laut India, dan
ditanam secara meluas di kawasan tropika dan separa tropika di mana lenggai
muda dan daunnya digunakan sebagai sayuran. Ia juga boleh digunakan bagi
membersihkan air dan membersihkan tangan, dan kadang-kala digunakan dalam
perubatan herba.
KARI
KACANG KELOR / REMUNGGAI
BAHAN BAHAN
beberapa batang buah
kelor kikis dan kerat kerat
rempah kari
BAHAN MENUMIS
sedikit air asam jawa
santan kelapa
PROSES PENYEDIAAN
tumis semua bahan
bahan tumis .
Masukkan rempah kari, renihkan sehingga naik minyak
masukkan daging
dan sedikit air asam jawa & garam, renihkan hingga empuk .
Masukkan kelor
Renihkan sehingga
kelihatan lembut
Masukkan santan . didihkan
No comments:
Post a Comment