Pokok Mengkudu
merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di
negara-negara ASEAN yang lain. Nama botaninya Morinda spp. Pucuk Mengkudu juga boleh dibuat ulam. Pokok
ini juga digunakan sebagai ubat tradisional.
Buah mengkudu
dikenali dengan pelbagai nama mengikut negara. Contohnya "Noni" (Hawaii,
Polinesia); "Nono" (Tahiti); "Lada" (Guam); "Indian
Mulberry" (India); "Painkiller tree" (Kepulauan Caribbean);
"Nhau" (Sebahagian di Asia Tenggara); "Cheesefruit"
(Australia); "Bumbo" (Afrika) dan ""Kura" (Fiji). Di
Malaysia terdapat tiga spesies mengkudu, iaitu pokok Mengkudu Besar
("Morinda citrifolia Linn."), pokok Mengkudu Kecil ("Morinda
Elliptica Ridl") dan pokok Mengkudu Akar ("Morinda Umbellata").
Pokok herba merujuk
kepada tumbuhan renek berbatang lembut. Pada kebiasaannya pokok herba mempunyai
batang yang lembut dan berair. Pokok-pokok herba telah lama digunakan oleh
orang-orang Melayu dan Cina sebagai bahan ubat atau penguat tenaga.
RESEPI
PUCUK MENGKUDU MASAK LEMAK
BAHAN BAHAN
Pucuk mengkudu
Bawang besar -
dimayang
Cili merah - dihiris
Ikan bilis - ditumbuk
kasar
Garam
Santan
PROSES PENYEDIAAN
Pucuk mengkudu perlu
dihiris halus. Kemudian ditumbuk hingga agak halus.
Rebuskan pucuk
mengkudu yg telah dihiris hingga lembut dan kering airnya.
Kemudian masukkan
santan, ikan bilis, cili merah dan bawang besar. Kacau hingga sebati. Masukkan garam
Kacau hingga
mendidih. Tidak perlu dimasak terlalu lama.
Siap untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment