Nasi ayam Hainan
merupakan makanan Cina yang sering dikaitkan dengan makanan Malaysia atau
Singapura, dan juga ditemui di negara berjiran Thailand, serta juga di wilayah
Hainan, China. Nasi ayam Hainan yang dinamakan sedemikian kerana asal-usulnya
dalam makanan Hainan dan pengamalannya oleh populasi orang Cina seberang laut
bersuku Hainan dalam kawasan Nanyang, versi makanan ini yang didapati di
Malaysia/Singapura menggabungkan unsur-unsur masakan Hainan, Korea dan Kantonis
ditambah lagi dengan citarasa pemakanan di Asia Tenggara. Nasi ayam Hainan
berasal dari China, maka asal-usulnya juga di sana.
RESEPI
NASI AYAM HAINAN
BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam
kosher salt
4 inci halia muda
2 batang daun bawang
saiz 1 inci
BAHAN BUAT NASI AYAM HAINAN
2 cawan beras – di
basuh dan di rendam 10 minit
1 sudu kecil sesame
oil
2 sudu besar chicken
fat
3 ulas bawang putih –
di cincang
1 inci halia muda –
di cincang
2 cawan air rebusan
ayam
1/2 sudu kecil sesame
oil
1 sudu kecil kosher
salt
BAHAN SOS AYAM
3 sudu besar air
rebusan ayam
5 sudu besar light
soya sauce
1 sudu besar minyak
garlic
1 sudu kecil sesame
oil
1 1/2 sudu besar gula
BAHAN SOS CILI
1 sudu besar air
perahan limau nipis
2 sudu besar air
rebusan ayam
2 sudu besar sos cili
sriracha
4 cili merah
sedikit cili padi
4 ulas bawang putih
2 sudu kecil gula
1 inci halia
sedikit garam
CARA MASAK NASI AYAM HAINAN
Panaskan 2 sudu besar
minyak dari lemak ayam.
Masukkan bawang putih
dan halia sehingga naik bau.
Masukkan beras dan
goreng selama 2 minit.
Masukkan minyak
sesame dan garam.
Masukkan air rebusan
ayam dan beras dalam periuk elektrik.
CARA MASAK AYAM HAINAN
Lumur ayam dengan
garam bahagian luar dan dalamnya.Masukkan halia dan
batang daun bawang ke dalam ayam.
Letakkan ayam
dalam periuk besar. Rendam dengan air setinggi 1 inci.
Masak hingga air
menggelegak.
Lepas tu, perlahankan
api selama 30 minit. Cucuk paha ayam dengan chopstik untuk melihat ayam sudah
masak. Tutup api dan
keluarkan ayam.
Rendam ayam dengan
air ais agar menjadikan ayam rangup dan lembut. Buang
halia dan daun bawang.
Lumurkan ayam dengan
minyak sesame luar dan dalam.
Potong beberapa
bahagian ayam dan tuang sos ke atasnya sebelum dihidangkan.
Untuk membuat sos
cili, kisar semua bahan sos sehingga halus
No comments:
Post a Comment