Batang Pisang merupakan komponen utama
dalam pokok pisang yang mempunyai beberapa lapisan kulit dan tumbuh menegak
tanpa cabang. Batang pisang mengandungi air yang banyak dan ada ruang udara
didalamnya. Di bahagian tengah batang pisang adalah bahagian tisu lembut
berwarna putih yang dipanggil sebagai umbut pisang atau empulur pisang.
Umbut Pisang boleh diperolehi dengan
memotong batang pisang (pilih jenis pisang yang sesuai seperti Pisang Nipah,
Pisang Berangan, Pisang Awak) dan sebaginya untuk dijadilan umbut pisang. Bagi
kegunaan sendiri batang pisang dtpotong sepanjang 1.0 - 1.5 meter dan dibuang
bahagian kulit luar berwarna coklat kehitaman selapis demi selapis sehingga
sampai kebahagian umbut pisang dibahagian tengah yang berwarna putih
cerah.
Belum banyak maklumat mengenai
kandungan permakanan atau nutrisi yang terkandung dalam umbut batang pisang. Ia
sesuai untuk dijadikan ulam.
KARI AYAM UMBUT PISANG
No comments:
Post a Comment