Monday, October 23, 2017

RESEPI BAKED MACORONI

Macaroni / ˌmækəroʊni / adalah pelbagai pasta kering yang berbentuk tradisional dan dihasilkan dalam pelbagai bentuk dan saiz. Dibuat dengan gandum durum, makaroni biasanya dipotong dalam jangka pendek; makaroni melengkung boleh dirujuk sebagai siku makaroni. Sesetengah mesin rumah boleh membuat bentuk makaroni, tetapi seperti kebanyakan pasta, makaroni biasanya dibuat secara komersil oleh penyemperitan berskala besar. Bentuk melengkung dibuat dengan kelajuan penyemperitan yang berbeza pada hujung bertentangan tiub pasta kerana keluar dari mesin.

Di Amerika Utara, perkataan "makaroni" sering digunakan secara sinonim dengan makaroni berbentuk siku, [rujukan?] Kerana ia adalah varietas yang paling sering digunakan dalam resipi makaroni dan keju. Di Itali, kata nama maccheroni merujuk kepada pasta corta lurus, berbentuk tiub, persegi yang berakhir ("pasta pendek pendek"). Maccheroni juga boleh merujuk kepada hidangan pasta yang panjang seperti maccheroni alla chitarra dan frittata di maccheroni, yang disediakan dengan pasta panjang seperti spageti.

RESEPI BAKED MACORONI
BAHAN-BAHAN
2 cups uncooked macaroni
75g butter (5 table spoon)
3 table spoons all purpose flour
1 tea spoon salt
2 cups of milk
2 cups of shredded cheddar
1/4 cup of prossed cheese (velveeta) *mozarella + parmesan mix together pon boleh...
2 table spoon dry bread crumbs
1 table spoon butter
pepper

CARA MEMBUATNYA:
masak macaroni mengikut arahan. pastu, pakai saucepan cairkan butter, masukkan all purpose flour, garam ngn pepper
kacau sebati. pastu, masukkan susu..biarkan mendidih, teruskan mengacau selama 2 minit ataupon sehingga pekat..kecikkan api,

masukkan masukkan segala cheeses tadi dan kacau sampai cair. toskan macaroni yg telah dimasak mengikut arahan tadi,

masuk kan kedalam bekas pembakar.kemudian, masukkan cheese yg dah dimasak bersama2 bahan2 yg telah disebutkan tadi.gaul sehingga rata...

cairkan satu sudu butter dan campurkan serbuk roti.pastu, taburkan kat atas macaroni tu.


dah boleh bakar dengan suhu 375 F (190 C) selama 30 minit sehingga coklat keemasan

No comments:

Post a Comment