Paprik adalah frasa
Thai ผัด พริก di mana pad bermakna
stirfry dan prik bermakna cili . Walaupun masakan Paprik hari ini dianggap
sebagai sebahagian daripada masakan Melayu, ia sebenarnya berasal dari Thailand.
Salah satu masakan paprika yang saya akan kongsikan resepi pada hari ialah
Paprik Seafood atau paprika makanan laut.
RESEPI
PAPRIK SEAFOOD THAI
BAHAN-BAHAN
500gm campuran udang
& sotong
3 biji bawang merah ~
dihiris
2-3 ulas bawang putih
~ dicincang
1/2 inci halia ~
dicincang
1 biji bawang holland
~ dipotong
1/2 biji Lobak
~ dihiris
3 batang kacang
panjang ~ dipotong
3 helai daun limau
purut
2 sb cili kering kisar
sos tiram
sos cili
sos ikan
garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Masukkan minyak,
tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau. Masukkan cili
kering kisar dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan sotong biar
sehingga masak dan kemudian masukkan pula udang masak sebentar saja.
Tambahkan sos tiram,
sos cili, sos ikan dan sedikit garam. Gaul sebati, biarkan sebentar.
Masukkan lobak dan
kacang panjang. Gaul rata, biar sayur masak.
Masukkan bawang dan
daun limau purut, kacau rata dan padamkan api.
No comments:
Post a Comment