Sunday, November 26, 2017

RESEPI IKAN MASAM MANIS BERKICAP

Sos asam manis adalah saus yang berasal dari masakan Tionghoa, dibuat dari air, cuka, sos tomato, gula, garam, dan tepung sebagai pengental yang dimasak di atas penggorengan. Tepung yang digunakan untuk pengental umumnya tepung sagu atau tepung kentang.
BAHAN BAHAN
500 gm Ikan Jenahak / tanda Merah
2 sudu besar air asam jawa
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
11/2 sudu besar kicap pekat
sedikit garam
sedikit gula

BAHAN KISAR
20 tangkai cili kering
4- 5 biji bawang merah
1 biji bawang putih
sedikit halia

PROSES MASAK
Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam halus. Goreng garing ikut suka. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak.

Tambahkan sos cili, sos tomato, kicap pekat dan air asam jawa. Kacau sebati. Rasakan masin dan manisnya.

Masukkan ikan yang digoreng tadi, gaul merata dan padamkan api.

Siap dan makan bersama nasi panas

No comments:

Post a Comment